5 érv a dokumentumkezelő rendszer bevezetése mellett

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

  Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
  Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

  Az irányítás és üzemeltetés alapeszköze lett a DMS rendszer

  A DMS rendszerek 5 előnye

  Számos érv sorolható a dokumentumkezelő rendszerek bevezetése mellett. A digitális transzfromáció erősödésének köszönhetően ezek az érvek egyre nyilvánvalóbban tükrözik az ésszerű gyakorlatot. Az alábbiakban összeszedtük, 2022-ben mi a dokumentumkezelő rendszerek 5 legfontosabb értéke.

  2022. 02. 10.

  1. Egyetlen platform a papírhalmok és a tárhelyek helyett

  Dokumentumkezelő rendszerrel felépíthető a céges dokumentumok egységes adatbázisa, az egyetlen felület, amit mindenki használ. Itt minden dokumentum és dokumentumadat megtalálható, egyszerű a keresés és a megosztás. Ezzel megszüntethető a papírhasználat és a különböző meghajtókon, drive-okon, mapparendszerekben, e-mail fiókokban történő dokumentumtárolás is. Nincs elkallódó levél, e-mail, szerződés, számla, stb. Ami egyszer a helyére került, az ott is marad, és azonnal elérhető akár mobilról is.

  2. Költség- és időmegtakarítás dokumentumkezelő szoftverrel

  Dokumentumkezelő rendszerrel jelentősen csökkenthető az irodai papírhasználat és ennek minden költsége megtakarítható (pl. nyomtatási, postázási kiadások). Az erőforrás-optimalizáció legjobban a megtakarított munkaórák számában érhető tetten. A dokumentumkezelő rendszer leszámol az iratanyagok papíralapú köröztetésével és a mapparendszerekben felgyűlt elektronikus verziók közötti kutakodással. Gyorsabb lesz a jóváhagyás és a törzsadatoknak köszönhetően az adminisztrációra szánt munkaidő is a töredékére csökken.

  3. Döntéstámogatás adatelemzéssel

  Az elektronikus dokumentumkezelés járulékos hatása, hogy strukturált halmazokat képez az iratanyagokban szereplő adatokból, illetve a dokumentumkezelési lépésekről, folyamatokról is. A fejlett DMS rendszerek üzleti intelligenciája munkára fogja ezeket az adatokat. Könnyen érthető, jól felhasználható információkat állít elő, amelyek láthatóvá tesznek rejtett tényeket, trendeket és fontos összefüggéseket. A döntéshozatal csak ezek ismeretében lehet megalapozott és sikerre vezető. A dokumentumkezelő rendszer üzleti intelligenciával kiegészülve fejleszti a vezetői szemléletmódot, hatékonyabb menedzsmentet, a core folyamatok innovatív támogatását eredményezi, összességében pedig jobb döntésekhez, kevesebb hibához vezet.

  4. A távoli munkavégzés legfőbb támogatója

  Az elektronikus munkamód legfőbb előnye, hogy helyfüggetlen. Dokumentumkezelő rendszer használatakor sem szükséges az irodai jelenlét, hiszen bárhonnan elérhetők a jogosultságának megfelelő dokumentumok és adatok. A távoli munkavégzést támogatja az erős kontroll is, amit a DMS rendszer ad a vezetők kezébe. A folyamatokat szoftveresen vezérelhetik, határidőket szabhatnak. A grafikusan is megjeleníthető workflow-k nyomon követhetővé teszik a munkát, automatikus működésük biztosítja, hogy minden feladat időben elkészüljön.

  5. A dokumentumkezelő rendszer a digitalizáció motorja

  A folyamatok, projektek gördülékenysége érdekében a dokumentumkezelő rendszernek kapcsolódnia kell a cég többi támogató szoftveréhez (ERP, CRM, HR és egyéb szakrendszerek). Az integrált működéssel kevesebb lesz a hibához vezető párhuzamosság és az adminisztráció. A fejlett DMS rendszerek az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat is a saját felületükön teszik elérhetővé (pl. elektronikus aláírások, Cégkapu, NAV számlaadat, közhiteles adatbázisok). A DMS rendszerek tehát központi szerepet töltenek be a működés digitalizációjában: aki dokumentumkezelő rendszert vezet be, az leteszi a transzformáció alapkövét, amelyre építkezhet.

  +1: A digitális transzformáció és a dokumentumkezelő rendszerek kapcsolata:

  A digitális transzformáció elkerülhetetlen, a cégek/vállalkozások sorra alakítják át a működésüket és ügyfeleik kiszolgálását. A kiindulópont a folyamatok és az azokat alkotó lépések digitalizációja. Minden lépésnek adatból kell kiindulnia és adatot kell eredményeznie. Az adatokhoz való hozzáférés és a gyors adatelemzés segít a rejtett üzleti lehetőségek kiaknázásában, növeli az ügyfélélményt, összességében versenyképesebbé és jövedelmezőbbé teszi a céget. Mivel az adatok gyakran valamilyen dokumentumban öltenek testet (pl.: szerződés, számla), sokan döntenek valamilyen dokumentumkezelő rendszer bevezetése mellett. A DMS rendszerek a dokumentumadatok tárházai, a legjobb keresők, az üzleti intelligenciának (BI) köszönhetően pedig az adatelemzést is elvégzik.

  Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

      

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

  bővebben