Az elektronikus aláírás szerepe a vállalati digitalizációban

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

    Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
    Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

    SMARTDOC cikksorozat – 6. rész
    Elektronikus aláírás nélkül nincs digitalizáció

    A digitalizáció kulcsa, hogy ne történjen kézi aláírás

    A magyar-amerikai információtechnológiai cégcsoport, a Stylers csaknem 150 magyar vállalat közép- és felsővezetőinek bevonásával készített felmérést, melyben arra volt kíváncsi, milyen hatással van a koronavírus nyomában kialakuló válsághelyzet a hazai cégekre. Hogyan befolyásolja a digitalizációval kapcsolatos stratégiájukat és milyen lépéseket terveznek a jövőben piaci pozíciójuk megőrzése érdekében? A kutatás egyik jellemző eredménye, hogy azok a cégek, amelyek arra számítanak, hogy megerősödve kerülnek ki a válságból, mind fontosnak tartják a digitalizációt.

    2020. 06. 12.

    Ezt lefordíthatjuk úgy is, hogy aki nem akar lemaradni, az digitalizál, miközben magyar viszonylatban messze nem vagyunk még a digitális érettség megfelelő szintjén. Robbanásszerűen terjednek a home office megoldások, mindenki videókonferenciázik, egyre több e-mailt küldünk, izzanak az online kapcsolattartási csatornák, ám amikor hiteles aláírásra van szükség, megakad a digitális transzformáció.

    Aláírás mint problémás pont

    Máig személyes jelenlétet feltételezünk, kézi aláírást képzelünk egy szerződéshez, a banki vagy hivatali ügyek intézéséhez. Mintha nem lenne alternatíva az írásbeli jognyilatkozatok kontaktus nélküli aláírására, pedig van. Kevesen tudják, hogy az elektronikus aláírás könnyen elérhető, egyszerűen használható, az állam által biztosított szolgáltatási forma (AVDH), ráadásul ingyenes. Az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok a hagyományos aláírással megegyező bizonyító erővel rendelkeznek, a papíralapú dokumentumokkal megegyező joghatással bírnak.

    Az elektronikus aláírások további előnye, hogy az egész EU-ban azonos szabályozás vonatkozik rájuk, bármely tagállamban bocsássanak is ki egy e-szignót, azt a többiben kötelezően elfogadják. A távolról történő hitelesítés kényszerének mégis csak az lesz az eredménye, hogy egyre többen találnak majd rá az elektronikus aláírási megoldásokra. Mi lesz mindennek a haszna, mikor visszatérünk a normális kerékvágásba?

    Óriási lépést teszünk a papírmentes működés felé. Irataink, dokumentumaink ugyanis ma már 100 %-ban elektronikusan születnek, némi elektronikus aláírási gyakorlat birtokában pedig könnyű lesz belátni, hogy pusztán az aláírás miatt teljesen felesleges papírozni. Az e-ügyintézésben rejlő lehetőségeket is csak úgy lehet kiaknázni, ha a folyamat végig elektronikus marad, és nem kerül többet papír az asztalra.

    Lesz-e valaha annyira gyors és egyszerű az elektronikus aláírás, mint a folyosói rohanásban sürgősen megtett kézjegyes? Valaki szerint az utóbbival aligha lehet versenyezni, a bátrabbak erre is tudnak elektronikus megoldást. A fejlett e-aláírási szolgáltatások elvitathatatlan előnye ugyanakkor, hogy lehetővé teszik a dokumentumok tömeges aláírását, akár a dokumentumkezelési folyamatokba ágyazva is. A 2020-2021-es tehát a valódi digitális transzformáció időszaka lehet, ehhez azonban kevés a megfelelő eszközök használata. A vállalatvezetőknek túl kell lépniük ezek kényszerű összefűrészelésén, és céges folyamataikat felülről szemlélve kell érvényesíteniük a digitális gondolkodást.

    Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

        

    Mire jó egy Workflow rendszer?

    Mire jó egy Workflow rendszer?

    6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

    bővebben