Dokumentumkezelő rendszer bevezetése távolról

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

  Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
  Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

  SMARTDOC cikksorozat – 4. rész
  Közelről sem lehetetlen távolról

  Szoftverbevezetés távolról? Ez ma már nem szokatlan.

  Mióta halogatom! Mennyivel egyszerűbb lett volna normál üzemmódban lépni, nem ezen a nehezített pályán! Ha visszatekerhetnék fél évet, baromi okos lennék. Miről is szóltak a kétségeim? Az átállás nehézségeiről? Implementálhatóságról? Betaníthatóságról? Rendszerigényekről? Adatvesztésről? Fene se gondolta volna, hogy jön egy kényszerhelyzet, amikor még erősebbek ezek a kérdések, mert távolról kell szoftvert bevezetni, mindenáron, nincs más választás.

  2020. 05. 04.

  3 millió Forintból át tudom állítani a gépeket, ez semmi ahhoz képest, amekkora árbevételt hozhat a megnyíló piac – számolgatott Gábor, a Vegyterm Kft. tulajdonosa. A vállalkozó február végén járt Dél-Koreában, a TransformChem szakkiállításon, amit idén a széles spektrumú gyártósorokra hegyeztek ki. “Egyetlen gép, sokféle termék” – ez volt a szlogen.

  A cégtulajdonos több jó ötletet is gyűjtött, de semmi olyat, amire végül ne csak legyintett volna, mondván: ezt mi is tudjuk otthon, néhány kreatív magyar trükk, és ugyanonnan lesz festék, tisztítószer, műanyag alapanyag. Gábort a szakkiállításnál jobban érdekelte, hogy hazautazásának napján, február 28-án már 2022 dél-koreai koronavírus-fertőzöttet jelentettek. Mintha sejtette volna, hogy ez milyen meghatározó lesz, hogy egy hónap múlva neki is lépnie kell a járvány miatt, hogy a Vegytermnél a 2020-as üzleti cél érdekében át kell állni kenőanyagról fertőtlenítő folyadékra. Adott volt tehát a műszaki háttér, néhány friss ötlet és a kreatív erő. Nagyobb fejtörést jelentett a projekt kereskedelmi és adminisztrációs támogatása.

  Felpörög a dokumentumforgalom, de nincs szoftver

  A fertőtlenítő szerek piacán ugyanis hatalmas kereslet élénkülés mutatkozott, a boltok, szupermarketek gyorsan kifogytak a készletekből, az árak emelkedtek. Ilyen körülmények között sokan szerettek volna közvetlenül a gyártótól vásárolni. Tömegével érkeztek a megrendelő dokumentumok a gyár címére, a nagyobb mennyiséget vásárló ügyfelek a jobb ár reményében ajánlatot kértek. Sok-sok szerződés és még több számla kezelését kellett megoldani a Vegytermmnél úgy, hogy igazából nem voltak felkészülve a több száz dokumentum gyors előállítására, feldolgozására. Külön problémát jelentett, hogy a járvány miatt az irodai alkalmazottak otthonról dolgoztak. Gábor hirtelen szembesült azzal, hogyan akasztja meg a munkát az, hogy:

  • nem egységes a papíralapú- és elektronikus számlák kezelése,
  • túl lassú és sok hibával jár a szerződések e-mailes jóváhagyása,
  • lehetetlen küldetés kézi aláírásokat begyűjteni az otthonról dolgozóktól,
  • képtelenség papírból kigyűjteni az adatokat a veszélyes anyagokkal kapcsolatos hatósági adatszolgáltatáshoz,
  • túl sok időt visz el a postai levelek előkészítése vagy bontása.

  Szoftverbevezetési félelmek

  Utolsó csepp volt a pohárban, amikor a dokumentumtengerben nem találtak meg két megrendelőt, egyszerűen elveszett a papír. Elektronikus változat nem készült, Gábor kénytelen volt megkérni az ügyfeleket, hogy küldenek újat. Mikor letette a telefont, már azon törte a fejét, hogy a jelenlegi helyzetben be lehet-e vállalni egy szoftverbevezetést? Meg lehet-e lépni a folyton halogatott fejlesztést, ami rendet vágna a káoszban? “Kevés lesz a jó rendszer, profi szállító is kell hozzá, aki pontosan tisztában van azzal, hogyan lehet ezt távolról végigvezetni. Végül is eszközünk van hozzá, mindenkinek van, ma már mindenki elérhető. Nekem ne jöjjön azzal a fejlesztő cég, hogy nem tud megtartani egy online prezentációt a saját termékéről, vagy hogy nem tudja magyarul oktatni és támogatni a leendő felhasználókat.”

  Végül öt pontot írt fel magának Gábor, amit az új rendszer lehetséges szállítójának biztosítania kell, ami nélkül a jelenlegi helyzetben nem indulhat útjára az elektronikus dokumentumkezelés a Vegytermnél:

  Ezt kell tudnia egy szoftverfejlesztőnek bevezetésnél

  • Legyen tapasztalt, ismerje fel távolról is a problémákat, ne kelljen bejönnie a céghez azért, hogy szemügyre vegye, mi történik.
  • Rugalmas megoldást kínáljon, nem biztos, hogy mindig lesz ennyi dokumentumunk, de akár több is lehet.
  • Segítsen a szervezeti változtatást igénylő döntések megalapozásában is.
  • Tanítsa be a kollégákat online, legyen elérhető az éles indulásnál és lehetőleg utána is.
  • Telepítse a szoftvert és végezze el testreszabást távolról, ne igényeljen túl nagy informatikai erőforrást.

  Ön szerint van olyan fejlesztő cég ma Magyarországon, aki közelről ismeri ezeket a problémákat, de távolról is be tud vezetni egy dokumentumkezelő szoftvert?

  Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

      

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

  bővebben