Cégkapu – évről évre több ügyben lesz rá szükség

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

  Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
  Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

  Integrált használattal nem kerülhet a perifériára semmilyen cégkapus teendő

  Ha felfut a Cégkapu, jönnek az üzenetkezelési gondok.

  A Cégkapu használata 2019-től kötelező a gazdálkodó szervezetek számára. Legyinteni tehát nem lehet rá, kerülgetni pedig nem érdemes. Több iparági nyilatkozat, értesülés mutat rá, hogy miért nem. Ezeket, és a legjobb alkalmazási módot mutatjuk meg.

  2020. 01. 14.

  Egyre több szerv kéri a cégkapus kapcsolattartást

  Mi is volt az eredeti kormányzati szándék? Az, hogy bármilyen hivatalos szervvel történő kapcsolattartásról legyen szó, annak a Cégkapu lesz a színtere. A NAV esetében bő egy évvel ezelőtt járt le a türelmi idő, 2019. január 1-jétől a gazdálkodó szervezetek kizárólag Cégkapun keresztül intézhetik adóügyeiket.

  Az IT ipar szereplői azzal számolnak, hogy a NAV 2020-ban egyre jobban támaszkodik majd a Cégkapu szolgáltatásra. A kis- és középvállalatok számára ügyviteli termékeket szállító Kulcs-Soft alapító, Kulcsár Tibor a Világgazdaságnak január elején azt mondta, kíváncsian várja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszereibe milyen új eszközöket, ágazatokat csatornáznak be a kötelező adatszolgáltatás keretében. A cégalapító arra számít, hogy ezzel lesz dolguk az idén.

  “Nem minden hivatal alkalmazza még, bár láthatóan folyamatosan bővül ezek köre, elsősorban a központi és budapesti hivatalok között.” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kőmíves Krisztina, a PwC Magyarország adótanácsadói részlegének igazgatója.

  “Az adóhatóságon túl egyre több hatóság tér át a Cégkapura.” – állapította meg a Deloitte Magyarország is. A teljesség igénye nélkül íme néhány szerv, amely már cégkapus kommunikációt vár el: Kormányhivatalok, Önkormányzatok, Földhivatal, KSH, GVH, ÁNTSZ, Vízügyi igazgatóságok, ORFK, OBH és intézményei (Járásbíróságok, Törvényszékek, Ítélőtáblák, Kúria), egyes közműszolgáltatók és közlekedési vállalatok.

  A Cégkapura érkezett üzenetek manuális szortírozása problémás

  A szolgáltatás szélesedő alkalmazása miatt megnő a Cégkapura érkező hivatalos üzenetek és küldemények száma. A gazdálkodó szervezetek egyre erősebben érzékelik azt a hiányosságot, hogy a rendszer nem szűri és nem szortírozza ezeket. Az alap, webfelületen keresztüli cégkapuhasználat esetében a felhasználóknak kell letölteniük, és a megfelelő ügyintéző vagy döntéshozó felé továbbítaniuk a küldeményeket.

  Problémák:
  – A nagyon jellemző többfelhasználós cégkapukezelés üzenetvesztéshez vezethet. Nem lehet nyomon követni, hogy egy küldeményt ki és mikor töltött le és kinek továbbított.
  – A hivatalos üzenet indokolatlan megnyitása is problémás: határidők indulhatnak el akkor is, ha nem a megfelelő címzett nyitotta meg az üzenetet.
  – Az üzenetekhez kapcsolódó elektronikus kézbesítési igazolások kezelése sem átlátható és egyértelmű webes cégkapuhasználat esetén.

  Gép is kezelheti a Cégkaput, csökkentve a céges adminisztrációt

  A gépi interfészes cégkapuhasználat jelenti a megoldást a fenti problémákra. A fejlett dokumentumkezelő rendszerek képesek ilyen kapcsolatot létesíteni és teljesen automatikus szűrést és szortírozást megvalósítani. A szoftver nem csak letölti a Cégkapura érkezett üzenetet, hanem – az előre meghatározott szabályok szerint – továbbítja is annak az ügyintézőnek vagy címzettnek, akinek dolga van vele.

  Az igazolásokkal kapcsolatos adminisztrációs feladatok (kiállítás és küldés, fogadás és dokumentumhoz csatolás) is teljesen automatizálhatók. A gépi interfész nagy adat- és dokumentumforgalom kiszolgálására képes. Időt takarít meg, amit a felhasználók az üzenetek tartalmi feldolgozására vagy olyan teendőkre fordíthatnak, ahol a humánerőforrás nélkülözhetetlen.

  Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

      

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

  bővebben