Lejárt a papíralapú tértivevények ideje

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

  Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
  Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

  Elektronikus feladójegyzék-használatot szorgalmaz a Posta

  Elektronikusan olcsóbb és gyorsabb

  A Magyar Posta 2020. júliustól kivezette a hivatalos iratokhoz használt papíralapú tértivevényt, majd 2021. január elsejétől valamennyi belföldi tértivevényes levél esetén megszüntette a tértivevény lap használatát. A belföldi tértivevényes levél kézbesítéséről szóló visszaigazolás alapesetben elektronikus, de továbbra is kérhető papíron.

  2021. 02. 08.

  Tértivevényes levelek feladásakor a zöld színű tértivevénylapot, amit korábban a Posta a küldemények hátoldalára ragasztott, már nem kéri. Nincs is már ilyen, nem kell kitölteni, a címadatokat elég a feladóvevényen megadni, és azon kell jelölni a tértivevény szolgáltatás kérését. Ez a hagyományos, papíralapú megoldás azonban 2020. júliusa óta drágább.

  A Posta előnyben részesíti az elektronikus feladást: úgy lesz olcsóbb a tértivevényes kézbesítés, ha a küldemény postai felvételéhez szükséges adatokat a feladó elektronikusan előreküldi a Postának. Ehhez az ingyenesen elérhető, webes ePostakönyv alkalmazás használható. Az elektronikus feladást azért támogatja a Magyar Posta, mert az sokkal gyorsabb, mint a papíralapú, és jobban illeszkedik a kézbesítési folyamat további szakaszaihoz is.

  Egy maximum 50 grammos szabvány levél feladása tértivevénnyel 2021. januárjában 60 Forinttal olcsóbb, ha a címadatokat elektronikusan kapja meg hozzá a Posta, és nem készül papíralapú feladóvevény a kézbesítéshez. A 60 Ft nem tűnik soknak, de tömeges feladás esetén már számottevő lehet a különbség.

  Mint említettük, zöld színű tértivevénylapok már nincsenek. Elektronikus kíséret kapcsolódik a fizikai küldeményekhez, ami elejétől a végéig adatot szolgáltat azok állapotáról, hogy a feladó mindig tudhassa, hol tart éppen a küldeménye. A folyamat vége az elektronikus kézbesítési igazolás, ami bizonyítja a kézbesítés tényét vagy éppen a meghiúsulását. Ennek a hiteles, papíralapú másolatát is kérhetik a postai ügyfelek.

  EFJ küldés, EKI fogadás dokumentumkezelő rendszerrel

  Az új postai szolgáltatásokhoz jól illeszkednek a DMS One dokumentumkezelő rendszerei. Ezek a szoftverek képesek létrehozni a Posta által befogadható elektronikus feladójegyzéket, és el is küldik azt a Posta megfelelő címére. Mivel a dokumentumkezelő szoftverben a címadatok rendelkezésre állnak, nem kell azokat külön energiabefektetéssel, más szoftverbe is felvinni, majd megküldeni a Postának. A dokumentumkezelő rendszer az elektronikus kézbesítési igazolásokat is automatikusan fogadja, majd a megfelelő levelek mellé csatolja azokat. Így nem kell napi rendszerességgel a Posta által e-mailben megküldött címről, postai FTP szerverről, vagy a WEBEFJ alkalmazásból letölteni az igazolásokat, majd a megfelelő helyre menteni azokat. Az elektronikus dokumentumkezelő rendszerek a postai folyamatok automatizált kiszolgálását teszik lehetővé. Ezzel különösen azon cégek és szervezetek számára takarítanak meg pénzt és időt, amelyek tömegesen használnak könyvelt postai küldeményeket.

  Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

      

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

  bővebben