Számlaadat-feldolgozás a tételek szintjén

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

    Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
    Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

    A számlatételek elektronikus kezelésével egyszerűsödik a könyvelés

    Csökkenthető a számlakezelésre fordított idő

    A NAV a számlaadatok online elérhetővé tételével sokat tett az elektronikus számlakezelés megvalósításáért. A számlaadatok, különösen a tételek igény szerinti rendezését és felhasználását azonban a gazdálkodó szervezeteknek maguknak kell megoldaniuk, amennyiben a digitalizáció kényelmi oldalát is szeretnék nap mint nap megtapasztalni.

    2023.  06.  04.

    A gyors és egyszerű számlakezelés megvalósítása

    Minden gazdálkodó szervezet küzd a számlakezeléssel. Ehhez a napi szintű feladathoz mindenki használ szoftveres támogatást. A szoftverek használata akkor hozza meg a kívánt egyszerűsítést, gyorsítást és kényelmet, ha az alábbiakat sikerül érvényesíteni a bevezetésükkel:

    • Különböző számlautak egy rendszerbe csatornázása
    • Különböző számlaformátumok strukturált adatként történő leképezése
    • Egységes számlatár kialakítása
    • Kapcsolódó dokumentumok azonnali elérhetősége (szerződés, teljesítési igazolás)
    • Manuális adatrögzítés elkerülése
    • Adatellenőrzési tevékenység gyorsítása, automatizálása
    • Számlaigazoltatási folyamatok menedzselése, gyorsítása

    A számlatételek elektronikus rendszerezhetősége a manuális adatrögzítés elkerülésében óriási előrelépést hoz, de a számlaigazoltatási folyamatok felgyorsításában is van szerepe. Miről is van szó konkrétan?

    Kontírozás gyorsítása, ERP rendszerek támogatása

    A számviteli elszámolási sémákon sokkal könnyebb végigmenni, ha a tételek elektronikusan rendelkezésre állnak (NAV letöltés), elektronikusan rendszerezhetők (összevonás, szétosztás, átnevezés csoportokba) és ebben a rendszerezett formában küldhetők tovább az ERP rendszernek. Egy gyakorlati példa ismertetése a videó alatt.

    Egy beérkező számla az alábbi tételeket tartalmazza:

    • 70 db toll – 7000 Ft
    • 500 A4-es lap – 1500 Ft
    • 2 db olló – 2600 Ft
    • 3 óra grafikai tervezés – 66000 Ft
    • 16 db nyomtatott bögre – 19200 Ft

    A számla tételeit az alábbiak szerint szeretnénk könyvelni:

    • irodaszerek – 11100 Ft
    • marketing költség – 66000 Ft
    • ügyfél ajándék – 19200 Ft

    Ehhez a művelethez olyan szoftverre van szükség, ami képes a tétel szintű adatok letöltésére, majd ezeket képes a könyvelési szempontból releváns információkká alakítani. A tételek rendszerezése néhány kattintással valósul meg, a szoftvernek automatikusan el kell végeznie a szükséges matematikai műveleteket, és ellenőriznie kell a végösszeget. (Jó gyakorlatok a DMS One webinárján)

    A könyvelés egyszerűsítés ezen az úton valósul meg:

    A gazdasági munkatársak maximálisan megbízható tételadatokat kapnak a NAV-tól. A számla ellenőrzéshez keresgélés nélkül bele tudnak tekinteni a kapcsolódó szerződésbe. Nem kell manuálisan, a kívánt struktúra szerint számlaadatokat rögzíteniük az ERP rendszerbe, mert a tételadatokat néhány kattintással rendezhetik.

    Számlakezelés projektek szerint

    Ez a rendszerezési lehetőség általános céges/szervezeti menedzsment szempontból is lényeges, hiszen a számlaadatok a kívánt struktúrában társíthatók folyamatokhoz, projektekhez, döntések elkészítéséhez is. Az újrastruktúrált számlaadat lényegében akármilyen szoftvernek átadható, amivel a DMS rendszerünket integráltuk.

    Például egy 100+ tételből álló számlát a jóváhagyási folyamat során 3 különböző projekthez rendezünk anélkül, hogy a jóváhagyókat kattintások tömkelegével és számításokkal terhelnénk. A tételek csoportosítása néhány kattintással elvégezhető. A lényeget kiemelő, optimalizált számlát a workflowban résztvevő döntéshozók sokkal könnyebben átlátják, egyszerűsödik a munkájuk. A hiba kizárt, hiszen a számolást a szoftver végzi.

    A számlaadatok tétel szintű kezelése tehát a DMS rendszerben valósul meg, ahol a számlautak összecsatornázása, az egységes számlatár kialakítása és a számlák jóváhagyásának menedzselése is zajlik.

    Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

        

    Mire jó egy Workflow rendszer?

    Mire jó egy Workflow rendszer?

    6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

    bővebben