portfolio.hu: A DMS rendszerek megkerülhetetlenek a cégvezetésben

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

  Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
  Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

  A vezető üzleti-gazdasági portál high-tech számlakezelési megoldásokról írt

  A tételadatok kezelésére is képesek a DMS rendszerek

  A NAV 2018-tól fokozatosan vezette be az online számlabejelentési kötelezettséget, 2021-től pedig már minden kibocsátott számlára rálát. A vállalatoknak lehetőségük van lekérni a rájuk vonatkozó számlákat, amelyeket egységes formátumban küld meg a NAV, így a céges szoftverek könnyedén tudják kezelni azokat. A számlakezelésben a DMS rendszerek több szempontból is megkerülhetetlenek – számolt be a portfolio.hu.

  2023. 06. 14.

  A NAV közleménye szerint a számlaküldési kötelezettség bevezetése óta csaknem 2 milliárd számla érkezett be a rendszerükbe. A vállalkozások, cégek szempontjából látszólag plusz teherként jelentkező számla adminisztráció valójában növeli a hatékonyságot azoknál, akik kihasználják az online elérhető számlaadatokban rejlő lehetőségeket – állapítja meg a vezető gazdasági portál.

  Az adóhatóság ugyanis lehetővé tette a beküldött számlaadatok gépi interfészen keresztüli, akár tömeges lekérdezését is, automatizálás lehetőséget biztosítva a cégeknek. A vállalatoknak így nem szükséges a különböző számlaformátumokból manuálisan kinyerni az adatokat és egységesíteni a formátumokat, az adatok azonnal betölthetővé válnak a rendszerekbe, csökkentve az erre szánt erőforrást és a hibalehetőségeket. A háttérben tömeges számlaadat-szinkronizálás is indítható a NAV adatbázisával, amely még tovább egyszerűsíti a vállalkozások számlamenedzsmentjét.

  A számviteli törvény egyértelműen fogalmaz a számlák tárolásáról, archiválásáról

  A számlaadatok megléte önmagában nem teljesíti a számviteli törvény előírásait – hívja fel a figyelmet a portfolio.hu. Sosem szabad annyira automatizálni a számla befogadásának folyamatát, hogy elfelejtkezzünk a fizikai vagy elektronikus eredeti példányok kezeléséről. Elégtelen az a számlakezelés, ami kimerül abban, hogy az adott számla létezik, mert elérhető minden hozzá kapcsolódó NAV adat. A számviteli törvény nagyon egyértelmű, a hiteles bizonylatoknak ott kell lenniük a számviteli nyilvántartások mögött.

  Mit jelent a számlakezelés szoftveres egyszerűsítése a hétköznapokban?

  A számlakezelés szoftveres támogatásával elérhető a különböző számla utak egyesítése, az eltérő számlaformátumok egységesítése manuális adatrögzítés nélkül (ehhez kell a NAV adatkapcsolat), továbbá kialakítható olyan számlatár is, amelyben gyorsan elérhetők a kapcsolódó dokumentumok (pl.: teljesítési igazolások, szerződések). Ennél eggyel magasabb szintű szoftveres számlakezelést valósít meg, és még tovább csökkenti a manuáli számlakezelésre fordított időt az a cég, amelyik a tételek rendezését is szoftveresen végzi.

  A művelethez olyan szoftverre van szükség, ami képes a tétel szintű nav adatok letöltésére is, majd ezeket képes könyvelési szempontból releváns információkká alakítani – összegez a portfolio.hu

  Hogyan támogatják a DMS rendszerek a vállalat üzleti eredményeinek növekedését?

  A gazdasági szakportál a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem közös kutatását idézi. Ebben 315 darab, 1 és 50 millió euró közötti éves árbevétellel rendelkező vállalat digitális vállalatirányítási rendszereinek hatékonyságát vizsgálták meg. 

  A kutatás eredményei egyértelműen rámutatnak, hogy a dms rendszerek szignifikánsan hozzájárulnak a vállalat profitabilitásához, azaz egyértelmű hatékonyságnövelést eredményeznek. Nem is érdemes önmagában ERP, azaz vállalati erőforrástervező szoftvereket használni, az üzleti eredményesség javításában a DMS megoldásoknak van a legnagyobb szerepük, és a hatékony vállalatirányítási modellek alapját is ezek adják.

  Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

      

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

  bővebben