Értékteremtő szoftveres vállalatirányítás kialakítása

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

  Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
  Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

  Mi mindent kell tudnia egy vállalatirányítási szoftvernek 2023-2025-ben?

  Az átfogó digitalizációt nyújtó szoftvereket érdemes előnyben részesíteni.

  A digitális transzformáció kora olyan átfogó változást követel a vállalatoktól, aminek a hagyományos ERP rendszerekkel képtelenség megfelelni. Sokkal jobb kell a gazdálkodási, pénzügyi feladatokat támogató, részterületi ERP digitalizációnál. Horizontális rendszerre, valódi digitális vállalatirányításra van szükség, ahol a kontrolling motorja az üzleti intelligencia. Hogyan válasszunk rendszert, ha nem akarunk lemaradni?

  2023.  07.  06.

  A vállalatirányítás egy összetett folyamat, amely az üzleti tevékenység számos aspektusára kiterjed. Célja a hatékony működés, a fenntartható növekedés és a versenyképesség biztosítása. A vállalatirányítás rendszerszemléletű megközelítést alkalmaz, amely összehangolja a stratégiai, pénzügyi, emberi erőforrások, operatív és technológiai területeket a vállalat sikerének eléréséhez.

  Mit kell tudnia egy vállalatirányítási rendszernek?

  Stratégiai tervezés

  A vállalatirányítás alapvető része a hosszú távú stratégiák kidolgozása és végrehajtása. Ez magában foglalja a célok meghatározását, a versenyképesség elemzését, az új piaci lehetőségek azonosítását és a stratégiai terv kidolgozását a vállalat céljainak elérésére. A stratégiai tervezés folyamatait támogatnia kell a vállalatirányítási rendszernek.

  Részleges tervezés és irányítás

  A vállalatirányítás magában foglalja az operatív tervezést és az irányítást is. Ez a napi üzemeltetést, a források optimalizálását és a projektmenedzsmentet jelenti, ami biztosítja a kitűzött célok elérését. A vállalatirányítási rendszereknek képesnek kell lenniük leképezni és digitálisan irányíthatóvá tenni a folyamatokat, és kell kezelniük az adhoc feladatkiosztást is.

  Emberi erőforrás kezelése

  A vállalatirányítás foglalkozik az emberi erőforrások menedzselésével, ideértve a munkaerő tervezést, toborzást, kiválasztást, képzést és teljesítményértékelést. A megfelelő munkaerő felvétele és fejlesztése kulcsfontosságú a vállalati hatékonyság és versenyképesség szempontjából. A munkaerővel kapcsolatos napi adminisztráció szerteágazó, sok tipizálható feladatból áll, amit egy vállalatirányítási rendszernek digitálisan kell tudnia kezelni.

  Pénzügyi irányítás

  A vállalatirányításban fontos szerepet játszik a pénzügyi irányítás és a pénzügyi erőforrások kezelése. Ez magában foglalja a költségvetési tervezést, a pénzügyi kimutatások elemzését, a költségcsökkentést és a beruházási döntések meghozatalát a vállalat pénzügyi stabilitásának és növekedésének biztosítása érdekében. Olyan vállalatirányítási rendszert érdemes választani, ami a képes a pénzügyi dokumentációból a lehető legtöbb adat kinyerésére és elemzésére.

  Kockázatkezelés

  A vállalatirányítás része a kockázatkezelés és a biztonság biztosítása is. Ez magában foglalja a kockázatok azonosítását, értékelését és kezelését, valamint a válságkezelési és a vállalati biztonsági protokollok kidolgozását a váratlan eseményekre való reagáláshoz. Ez egy elemző munka, amihez átfogó adatok kellenek a vállalati működésről. Az adatokat a vállalatirányítási rendszernek kell tudnia biztosítani.

  Teljesítménymenedzsment

  A vállalatirányításban kiemelt szerepet kap a teljesítménymenedzsment, amely magában foglalja a munkatársak teljesítményének követését, értékelését és fejlesztését. Ennek célja a munkavállalók motiválása, a hatékonyság és eredményesség növelése, valamint a vállalat célokhoz való hozzájárulásának biztosítása. Ezt akkor lehet támogatni és mérni, ha a vállalatirányítási rendszert jól formálható workflow funkciókkal látták el.

   Információ- és technológiamenedzsment

  A vállalatirányítás foglalkozik az információk és a technológia hatékony kezelésével is. Ez magában foglalja az informatikai rendszerek tervezését és implementálását, az adatok tárolását és elemzését, valamint a digitális eszközök használatát a vállalat működésének támogatásához és optimalizálásához. Ennek a munkának a legfőbb eszköze maga a vállalatirányítási rendszer.

  A fenti szempontok tehát segítenek végiggondolni, mi minden merülhet fel egy vállalatirányítási rendszer kiválasztásánál. Minél több pontnak felel meg a bevezetni kívánt rendszer, annál valószínűbb, hogy jól választottunk.

  Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

      

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

  bővebben