Határidőkezelés a vállalati dokumentumkezelésben

Digitális Transzformáció – kényszer vagy lehetőség?

Hasznos tippek, ötletek, szempontok szakértőktől a vállalati digitalizáció megszervezéséhez és megvalósításához

  Hozzájárulok, hogy a DMS One Zrt. részemre hírlevelet küldjön díjmentes tudásanyagaival, rendezvényeivel, valamint egyedi ajánlataival kapcsolatban.
  Az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat tudomásul vettem, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok

  SMARTDOC cikksorozat – 2. rész
  Nincs olyan, hogy kevésbé fontos határidő

  Néha képtelenség betartani a határidőket

  Eltérően reagálunk a határidőkre. Valaki kihívásként, sőt motiváló erőként tekint rá, egy új határidőben új esélyt lát. Másoknak minden határidő a szorongás forrása, ami ahelyett hogy belendítené a teendőket, még vissza is veti a kreatív erőt. Ugyanakkor egy fejlődő vállalatban – habitustól függetlenül – mindenki eljut egyszer arra a pontra, hogy úgy érzi: a határidők önálló életre keltek, képtelenség mindegyiket tartani.

  2020.04.22.

  Váratlan helyzet egy jól menő cég életében

  Tekintsünk a pandémia előtti időkre, nem túl régre. Gyors munkájáról volt híres az IpAlk Zrt., és ezt ügyfelei már az ajánlatkérés során megtapasztalhatták. Egy alkatrész megrendelésénél a vállalat azonnal hozzálátott a gyártás feltérképezéséhez, a gyártási idő kalkulációjához, és gyakran már az első egyeztetésen napra pontosan meg tudta adni az első darab elkészültének és a szériagyártás beindításának időpontját.

  Az ipari alkatrészek mindig pontos és tartható ütemterv szerint készültek a cégnél. Az IpAlk híresen megbízható működése négy pilléren alapult:

  • a gyártás és az anyagáramlás irányának összehangolásán,
  • a magas minőségű és jól karbantartott, japán gépsoron,
  • a munkadarabokat folyamatosan monitorozó gyártáskövető rendszeren,
  • a határidők tartásán, amit az IpAlk szigorúan követelt a beszállítói és a munkatársai esetében is.

  A vállalat a hazai és nemzetközi autó-, vasút-, olaj-, és gépipari gyártók gyorsan növekvő partnerévé vált, és elég tőkeerős céggé nőtte ki magát ahhoz, hogy túlélje a 2020-as gazdasági leállást. Váratlanul derült ki, hogy a májusra előrehozott gépkarbantartásból nem lesz semmi, a szerszámgépekhez leghamarabb június közepén fognak megérkezni a speciális anyagok és alkatrészek. Kiderült: még egy IpAlk szintű, professzionális gépezetbe is kerülhet homokszem, ha nincs, ami figyelmeztessen.

  Hiba a gépezetben: határidő nélkül várakozó probléma

  A legutóbbi alkatrészszállítmány után hibás számla érkezett, amit az IpAlk emiatt nem egyenlített ki, nem is reklamált meg, és ezzel elbukta az utánvéttel (átutalással) történő fizetési lehetőséget a távol-keleti szállítónál. Hiába állt hát készen az újonnan rendelt karbantartási csomag, a számla összegét előre nem utalták át és a a GoFor futára értelemszerűen készpénzzel nem fizethetett, így nem is kapta meg azt.
  A GoFor nemzetközi futárcég kapacitásai 100%-ban lekötöttek a pandémia idején: senki nem megy sehova, inkább elviteti mással azt, amit muszáj. A GoFor ebben a helyzetben nem várhatott fél napot a távol-keleten, míg Magyarországon reggel lesz és a vevő rendezi a fizetési problémát. Sőt, leghamarabb 5 hét múlva tudta vállalni a csomag leszállítását.

  Az IpAlknál semmilyen rendszerben nem villogott figyelmeztetés a rendezetlen számlaügy miatt. Kaphatott volna ügyintézőt és határidőt a hibás dokumentum, ahelyett, hogy az “Elintézendők” mappában vár a sorára.

  Az IpAlk-nál ebben a helyzetben sem esnek kétségbe, karbantartás helyett most részletes vizsgálatnak vetik alá adminisztratív folyamataikat, különös tekintettel a határidőkre. Több olyan, főleg szerződéses határidőt is azonosítottak, amihez eddig semmilyen figyelmeztetés nem társult. Most társítanak, elektronikus figyelmeztetés érkezik majd a dedikált kollégákhoz, ha közelít egy fontos határidő.

  Arra nem számítottak, hogy ezen még nyerni is lehet. Évi 6,4 millió Forintot hozhat a konyhára a beszállítói és szolgáltatói szerződések rendszeres felülvizsgálata. Az ár-/díjcsökkenésről ugyanis nem szólnak a partnerek, azt a vevőnek kell érvényesítenie. Az IpAlk-nál ezt most már nem fogják elfelejteni, a cégnél nincs többé olyan, hogy kevésbé fontos határidő.

  Olvassa el további cikkeinket is és kövesse közösségi média oldalainkat, hogy még könnyebben értesülhessen hasznos tartalmainkról!

      

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  Mire jó egy Workflow rendszer?

  6 pontban a Workflow rendszerekről, ezek mentén érdemes dönteni a bevezetésről Érdemes külső szakértőkkel is megvizsgáltatni a folyamatokat. A modern üzleti...

  bővebben